Trafford Town Hall

Client. Shepherd Developments / Trafford Council
Location. Manchester
Value & Size. £22.6 million / 120,000 sqft
Services. Architecture / Interiors / Wayfinding
Status. Completed

Trafford Town Hall

Client. Shepherd Developments / Trafford Council
Location. Manchester
Value & Size. £22.6 million / 120,000 sqft
Services. Architecture / Interiors / Wayfinding
Status. Completed

The project comprised the refurbishment of the existing Grade II listed town hall, the design of a new highly sustainable office extension and the interior fit out of both old and new buildings. Our design addresses the Council’s fundamental aims of transformational change in how it delivers its services to the people of Trafford and supports the integration of new, flexible ways of working such as desk sharing. Project aims were to reduce desk allocation whilst improving efficiency and staff retention through vastly improved internal environments.

Our proposals were based around four distinct components as follows:

  • The sensitive refurbishment of the existing town hall to create high quality meeting, conference, training and dining facilities for office workers as well as the wider community.
  • 35,000 sqft of new sustainable office space accommodated within three, 2 storey wings.
  • A new highly transparent public reception and elegantly clad conference facility fronting Warwick Road.
  • A two storey high “Internal street” which acts as the main organiser of the building and around which all three of the above components are hung.

The new 35,000 sqft sustainable office space is accommodated within three, 2 storey wings aiming to reduce desk allocation, improve efficiency and staff retention. All three of the above components are connected by a two storey high “internal street” acting as the main organiser of the building. The 3 office wings are 15 metres wide allowing for good natural daylight and the integration of natural ventilation. This highly sustainable strategy is further supported through the use of active chilled beams combined with an exposed concrete frame to create a low energy strategy during times when cooling is required.

As part of the refurbishment of the original Town Hall building, we were commissioned to refurbish the original council debating chamber, party political offices and mayoral facilities. Public access is of course a significant part of this project with new reception, meeting, training, conference, café and restaurant facilities all available to the public and providing additional commercial revenue to the council.

As part of the refurbishment we undertook for Trafford Council of their Grade II listed Trafford Town Hall, a project was commissioned to refurbish the original council debating chamber.

Our proposals answer the functional requirements whilst preserving and distilling the unique character of the space. Capacity is increased through new seat and desk design and improved access. The environmental systems and air quality were improved with fresh air discretely supplied through new floor void plenums and extraction taken through existing grilles in the domed ceiling. IT facilities for voting, screens and improved lighting were sensitively integrated to provide a state of the art facility to support the democratic process.

The semi-circular, wood panelled room is at the heart of the town hall and considered to have high heritage significance. The fundamental character of the chamber is provided by the shape, geometry and volume of the space. The wall panelling, pilasters, windows, doors, roof light in the domed ceiling, and detailing of the gallery front, are the most important contributory elements to this, with secondary details such as radiator panels contributing to the overall appearance the original decorative scheme. Secondary to the envelope in which it sits is the form and detailing of the furniture which merely reinforces the over-riding form of the Chamber.

The chamber, originally designed to accommodate approximately 40 councillors for Stretford Borough Council, was updated in 1974 with the formation of Trafford Council. An additional row of fixed seating was added to mimic the original furniture and provide seating for 63 councillors. With the limitations imposed by the size and form of the room, the original seating, though good quality, was compromised and ill-suited to modern requirements. The existing furniture was reused elsewhere in the project. In the new public library a seat forms an integrated shelving unit and seat whilst defining separate areas in the space.

Constructed from a combination of simply detailed solid and veneered oak, the replacement furniture provides a more comfortable, flexible configuration and integrates the fresh air supply, more reflective of this point in the building’s history.

Project Team
Conservation Architect. Lloyd Evans Prichard
Landscape Architect. Grontmij
Project Manager. Shepherd Developments
Structural Engineer. Buro Happold
M&E Consultant. Shepherd Engineering Services
Fire Engineer. Buro Happold
Acoustic Engineer. Buro Happold
Quantity Surveyor. Shepherd Construction
Breeam/Sustainability Consultant. Buro Happold
Photography. Mark Waugh / Len Grant / Beccy Lane
Awards
RIBA Sustainability, Winner
RIBA Regional, Winner
Civic Trust Awards, Winner
International Green Apple, Winner
Mixology North, Winner
Concept Sketch
Initial Site Visit
Council move to temporary office
Original Council Debating Chamber
Design workshops
Design workshops
Material and sample boards
Design workshops
Concept CGI
Concept CGI
Concept CGI
Model

“5plus worked in partnership with Trafford Council’s project team throughout the project and in a very commercially challenging environment, providing an attractive design with an impressive end product that we are very proud of.”

Theresa Grant
Chief Executive, Trafford Council
Len Grant - All That Is Good Book
Location Plan
Ground Floor Plan
New and Existing Building Elevation

Similar Projects

View
Unity Square Government Hub Nottingham
Providing a home for HMRC’s Regional Hub and supporting the regeneration of Nottingham’s Southside.
View
Move Urmston Leisure Centre
Transformation of dated building into new-contemporary pool and leisure facility for the local community.
Top
  • We are hiring, we currently have exciting opportunities for Part II Architectural Assistants and Graduate Interior Designers. Click here for more details.
  • We are hiring, we currently have exciting opportunities for Part II Architectural Assistants and Graduate Interior Designers. Click here for more details.
  • We are hiring, we currently have exciting opportunities for Part II Architectural Assistants and Graduate Interior Designers. Click here for more details.
  • We are hiring, we currently have exciting opportunities for Part II Architectural Assistants and Graduate Interior Designers. Click here for more details.