7-9 Piccadilly Manchester

Client. Thackery Investments
Location. Manchester
Value & Size. Undisclosed / 37,500 sqft
Service. Architecture / Interiors
Status. Concept

7-9 Piccadilly Manchester

Client. Thackery Investments
Location. Manchester
Value & Size. Undisclosed / 37,500 sqft
Service. Architecture / Interiors
Status. Concept

Located at the northern most corner of Piccadilly Gardens, 7-9 Piccadilly forms part of an urban block of block of several low / mid-sized buildings that differ in age, style and architectural quality. The block’s frontage has helped define the edge of Piccadilly Gardens as Manchester’s largest public open space, where the retail space of 7-9 Piccadilly naturally benefits from a large passing footfall on the route between Market Street and Manchester Piccadilly Train and Bus Stations. The building also sits at the end of Mosley Street, meaning it is highly visible from the long approach from St Peter’s Square up Mosley Street. The rear of the block fronting onto Back Piccadilly is primarily a servicing access route and offers a subdued contrast to the vibrant and busy environment to the front.

The building is currently leased to Superdrug who sub-lease part of their space to Greggs. The building comprises basement, ground and first floors extending to the footprint of the plot and a second floor comprising two small areas of internal space with a large open plant deck area central to the building. Whilst currently vacant, first and second floors are classed as office space, with retail on ground and storage at basement level.

The proposals seek to reuse the existing building, whilst improving the quality of the façade and increasing the office space. A proactive approach to sustainable reuse put the retention of the existing basement to first floor structure at the forefront of the design process. A new steel frame extends above this, providing an additional five storeys of accommodation. This high-quality office space is served by a spatially efficient new core, and benefits from a generous lightwell to allow daylight penetration into the deepest areas of the plan.

Below ground, the basement is also retained, with considered space planning creating gym, changing and cycle storage facilities for tenants whilst also retaining storage space for the retail units at ground floor.

Externally, the existing façades are replaced with two distinct material palettes, reflecting the need for the building to address both the Northern Quarter and Piccadilly Gardens. Reflecting the surrounding historic buildings, the Piccadilly Gardens elevation features light coloured stone, whilst the Back Piccadilly elevation utilises brickwork to reflect the industrial heritage of the Northern Quarter. The set back 6th floor is clad with bronze metalwork. Elements of this metalwork provide detailing to both primary facades and unite the different materials into one coherent proposal.

Project Team
Structural Engineer. Axiom Structures Limited
Building Services Engineer. BuroHappold Engineering
Fire Engineer. Metafire
Planning Consultant. Barton Wilmore
Landscape Architect. OPEN
Transport. Mode Transport Planning
Initial Concpet
Building Axo
Elevation from Piccadilly Gardens
Elevation from Tib Street
Bay Study - Retail Entrance
Bay Study - Office Entrance
  • We are hiring - Architect and Architectural Technologist
  • We are hiring - Architect and Architectural Technologist
  • We are hiring - Architect and Architectural Technologist
  • We are hiring - Architect and Architectural Technologist