7-9 Piccadilly. Manchester
Refurbishment and vertical extension of existing office building creating 32,000ft of quality Grade A office space over 5,500sqft of existing ground floor retail space.

Overview
Client. Thackery Investments
Value. Undisclosed
Size. 37,500 sqft
Mix. 32,000 sqft CAT A Office + 5,500 sqft GF Retail
Status. On-Going

Located at the northern most corner of Piccadilly Gardens, 7-9 Piccadilly forms part of an urban block of block of several low / mid-sized buildings that differ in age, style and architectural quality. The block’s frontage has helped define the edge of Piccadilly Gardens as Manchester’s largest public open space, where the retail space of 7-9 Piccadilly naturally benefits from a large passing footfall on the route between Market Street and Manchester Piccadilly Train and Bus Stations. The building also sits at the end of Mosley Street, meaning it is highly visible from the long approach from St Peter’s Square up Mosley Street. The rear of the block fronting onto Back Piccadilly is primarily a servicing access route and offers a subdued contrast to the vibrant and busy environment to the front.

The building is currently leased to Superdrug who sub-lease part of their space to Greggs. The building comprises basement, ground and first floors extending to the footprint of the plot and a second floor comprising two small areas of internal space with a large open plant deck area central to the building. Whilst currently vacant, first and second floors are classed as office space, with retail on ground and storage at basement level.

The proposals seek to reuse the existing building, whilst improving the quality of the façade and increasing the office space. A proactive approach to sustainable reuse put the retention of the existing basement to first floor structure at the forefront of the design process. A new steel frame extends above this, providing an additional five storeys of accommodation. This high-quality office space is served by a spatially efficient new core, and benefits from a generous lightwell to allow daylight penetration into the deepest areas of the plan.

Related